29 Aralık 2012 Cumartesi

Voleybolda Üstten Servis Atışı

Voleybolda Üstten Servis Atışı 
Üstten Servis: Vuruş şekli zor, fakat etkili bir atıştır. Oyuncular yeteri derecede beceri kazandıktan sonra, kol, omuz ve bilek kasları güçlendikten sonra kullanılabilecek atışlardır.

Üstten Servis Çeşitleri

a. Japon (Floating) Yüzen Servis: Japonlar tarafından geliştirilmiştir. Bacaklar açık, vücudun yanı fileye dönüktür. Top bir elde yukarıya doğru yükselti¬lirken, bükülü olan dizlerden yukarı doğru yaylanır. Topu taşıyan el en yükseğe geldiğinde top birkaç cm. yukarı bırakılır. Aynı anda yarım daire çizerek gelen diğer el topa yan orta noktasından vurur. Elin geniş kısmı ile vuruş yapılırsa top dönerek gidecektir.

b.Tenis Servis:Bir ayka önde, vuruş yapan kolun ayağı geride, yüz fileye dönüktür. Top öndeki ayağın hizasında, vücuda dik 80 cm. kadar yukarı alılır.Top en yüksek noktasında, geriden gelen kolun avuç içi ile topun tam arkasına vurulur.

c.Sıçrayarak Smaç Servis:Elit sporcular tarafından kullanılan, hücumda etkili bir atıştır.Oyuncu, servis bölgesinde iyice geri gider. Topu havaya fırlatır, sıçramasını yaparak top İle en yüksek noktada buluşur ve el içi ile topun arka üst noktasına sertçe vurur.

TEMEL ÜSTTEN SERVİS ATIŞI

Bir çizgi doğrultusunda ayaklarınızı öne ve geriye doğru omuz genişliğinde açın,vücudun ağırlık dengesi önde bulunan ayak üzerinde,Omuz ve kalçanız fileye paralel olmalıdır.

[Resim: 550px-Serve-a-Volleyball-Overhand-Step-1.jpg]

Kolunuzu neredeyse tamamen düz olacak şekilde esnek vaziyette topu avuç içinize yerleştirerek öne doğru uzatın.

[Resim: 550px-Serve-a-Volleyball-Overhand-Step-2.jpg]

Başınızın yanında serbest olan kolunuzla vuruş pozisyonu için dirseğiniz yukarı bakacak şekilde,elinizin kulağınızın biraz üstünde olduğundan emin olun.

[Resim: 550px-Serve-a-Volleyball-Overhand-Step-3.jpg]

Sol elinizin avuç içi ile (parmaklar ile değil) topu havaya 30 ila 45 cm yüksekliğe ulaşabilecek şekilde atın,

[Resim: 550px-Serve-a-Volleyball-Overhand-Step-4.jpg]

Serbest olan elinizin avuç içi ve bilek eklemi arasındaki bölge ile topun ortasına yada hafif altına doğru olan kısma vurun,bu şekilde topa vurmak daha az güce sebep olacağı için parmaklarınızla yada avuç içi ile topa vurmayın.

Sağ ayağınızla ileri doğru bir adım alın,topa vuran elinizin hafifçe yukarı doğru eğimli olduğundan emin olun bu file üzerinden topu geçirmenize yardımcı olacaktır eğer eliniz aşağıya doğru bakıyorsa top fileden geçmeden yere doğru isabet alacaktır.

[Resim: 550px-Serve-a-Volleyball-Overhand-Step-5.jpg]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder