12 Ocak 2013 Cumartesi

Voleybolda Oyuncuların Özellikleri ve Rolleri

Voleybolda Oyuncuların Özellikleri ve Rolleri

PASÖR (P): Başlangıç günlerinde topu kendi arkadaşlarına file üzerine atmaktan başka görevi olmayan oyunculardı. Günümüz voleybolunda takımın beyni olma görevini yüklenmişlerdir. genelde diğer oyuncular kadar iyi smaç vurabilen, blok yapabilen, servis atabilen ve müdafaa özelliklerine sahip olmaları gereken pasörler, ayrıca sahalarına gelen her topu smaçörlere en iyi şekilde pas olarak veren oyunculardır. Smaçörlerin özelliklerini bilerek pas atmak, rakip takım bloğunu görerek mümkün olduğu kadar bloksuz smaç vurdurabilmek için varyasyonlar yapmak pasörlerin görevlerindendir. Başlangıçta takımın kısa ve hareketli oyuncularından seçilen pasörler, artık hücum ve blok özellikleri de düşünülerek uzun boylu oyunculardan seçilmektedir. pasörde olması gereken özelliklerden bir kısmı da şöyle özetlenebilir: zeki, çevik, mücadeleci, serinkanlı, lider, görüş açısı geniş, anında karar verebilme özelliğine sahip olmak gibi. (önde 2 nolu bölgede oynar)

PASÖR ÇAPRAZI (Pç): 5:1 oyun sisteminde pasör çaprazında oynayan bu oyuncu başlangıçta smaçörler arasında pas atma yeteneği en iyi olanlardan seçilirdi. (pasörün gelemediği durumlarda önde pas atsın diye) ayrıca solak olmasının da önemli avantajları vardır. İleri seviyedeki takımlar pasörün önde olduğu ve ikili hücum yapıldığı üç pozisyonda arkadan da hücum yapabilmesi için bu gün en iyi smaçörlerini pasör çaprazı oynatmaktadır. (önde 2 nolu bölgede oynar)

ORTA OYUNCU / SMAÇÖR PASÖR (Sp): Voleybolun gelişmesi smaçla blok arasında çelişmenin sürmesi sonucunda böyle bir ihtisaslaşma gerektirmiştir. 1964 Tokyo olimpiyatları sonrası aktif blok hareketi yüksek ve yavaş yapılan hücumları etkisiz hale getirmeye başlamıştı. Bunun üzerine doğu Asya ekolünde erken girişler (flaş hareketi) yaparak hücum eden, çabuk vurduğu smaçlar kadar bloğu da üstüne çekerek diğer hücum oyuncularını bloktan kurtaran uzun boylu, çabuk olan oyuncular günümüz voleybolunun vazgeçilmez elemanları olmuşlardır. Bu oyuncular hücum kadar blok da önemli görev yüklenirler. ortadan yapılan çabuk hücumları kontrol ettikten sonra köşelerde de blok yapmakla görevlidirler.

SMAÇÖR (S): 1913 yılında ilk smacın vurulmasından beri voleybolda hücum görevi olan oyunculara smaçör denilmektedir. Voleybol geliştikçe ve blokla smaç arasındaki yarışma sürdükçe smaç teknikleri ile smaçör özellikleri de gelişmiştir. smaçörler genelde file üzerine atılan her topu en iyi şekilde hücum olarak kullanmakla yükümlü oyunculardır. Smaç kadar bulundukları bölgelerde ve orta oyuncularına da blokta yardım ederler. uzun boylu çok sıçrayan güçlü oyunculardır. son yıllarda uygulanmaya başlayan iki kişi ile servis karşılama sisteminde takımın tüm servis karşılama yükünü de taşımak zorundadırlar. (önde 4 nolu bölgede oynarlar)

LİBERO (L): Farklı renkli (genellikle takım formasının tam zıt renginde) forma giyer, diğer oyunculardan farklı olarak oyuncu listesinde adının yanında bir "L" ibaresi bulunur ve bu ibare bu oyuncunun o maç sırasında başka bir görevde kullanılamayacağını gösterir. Takımın savunma oyuncusudur. Oyun sırasında servis atılmadan önce, takımının o sırada savunmada olan oyuncularından biriyle yer değiştirebilir. Bu yer değiştirme, sahanın arka alanından gerçekleştirilir. Arka alanda parmak pas ve manşet alabilirken, topu 3 metre içinde parmak pasla atamaz. Yerine geçtiği oyuncu 4 numaraya geldiğinde ya da başka bir oyuncuyla değişmesi gerekiyorsa oyundan çıkar. Her iki durumda da oyuna tekrar girebilmesi için bir sayı beklemelidir. Servis atamaz ve 3 metre içinden hücum yapamaz. Arka alandan zıplamadan hücum yapabilir...

Konu WWW.BEDENEGİTİMCİ.NET'ten Kopyalanmıştır: http://www.bedenegitimci.net/bedenegitimi-voleybolda-oyuncularin-ozellikleri-ve-rolleri.html#ixzz2HndPeif6
Daha Fazlası İçin! WWW.BEDENEGİTİMCİ.NET Adresini Ziyaret Ediniz! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder